29 май 2012 г.

Тиквички с ориз


Едва ли ще учудя някой с това просто, но много вкусно ястие. Но не мога да не го споделя с вас, просто защото това е едно от любимите ми летни ястия. Готви се бързо и е много ама много вкусно, особено ако се консумира в компанията на негово величество ЧЕСЪНА.... Ето как си го приготвям:

Продукти:
1 тиквичка
3 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1/2 ч.ч. ориз
1 морков
200 гр. кайма смес
сол
черен и червен пипер
джоджен
магданоз
олио за запържване

Приготвяне:
В подходящ съд запържете лука, чесъна, настъргания морков, ориза и каймата. Нека да омекнат зеленчуците. Тиквичката нарежете на малки кубчета и добавете към ориза. Налейте около 200 мл. вода и оставете да поври на среден огън. След като ориза е набъбнал добавете сол на вкус и останалите подправки, аз само магданоза добавям накрая за да запази миризмата си. Ако е необходимо добавете още малко вода, за да се сготвят нацяло тиквичките. Ястието е готово тогава когато са омекнали зеленчуците и водата се е изпарила на цяло. Страхотно е за консумация както топло, така и студено, но при всички случаи със студена бира и много чесън.
Да ви е сладко!

27 май 2012 г.

Бананов мармалад


Толкова отдавна се каня да приготвя този мармалад и все не му идваше времето. Ето, че след поредното почистване на хладилника намерих тези забравени банани, които бяха прилично презрели. Пътят им щеше да бъде кратък - от хладилника директно в коша, но ми блесна идеята да приготвя мармалада. И отново късмета беше на моя страна, защото и в шкафа намерих фикса на Dr. Oetker  и нямаше как трябваше да се захвана. Но понеже съвсем наскоро се сдобих и с машина за хляб / това беше подаръка за рождения ми ден/, реших да завъртя мармалада там :) Ето и как спретнах този иначе много ароматен и вкусен мармалад:

Продукти:
500 гр. банани
200 гр. захар
1/2 ч.ч. вода
2 с. л. ром
1 пакет Gelfix 2:1 на Dr. Oetker

Приготвяне:
Почистете и нарежете бананите на шайби. Поставете ги в съда на машината и добавете захарта, водата, фикса и рома. Изберете програмата на машината за приготвяне на сладко. След като е готово още топло го разпределете в бурканчетата и затворете  с капачките. Обърнете ги с капачката надолу и нека така да изстинат. Мармалада страхотно си подхожда с палачинки и разни вариации на тестени закуски....

Ако не разполагате с машина за хляб ето как можете да приготвите мармалада:
Нарежете обелените банани и ги намачкайте на пюре, до желаната консистенция. В подходящ съд за варене смесете банановото пюре, водата - като е желателно да увеличите водата поне 120 мл. смесете 2 с.л. захар със съдържанието на гелфикса и ги добавете към плодовата смес. Сложете така приготвената смес на котлона и оставете да заври, като бъркате непрекъснато. след като заври добавете и останалата захар. Мармалада трябва да ври около 5 мин. или  до сгъстяване. Преди да го свалите от огъня добавете рома. Веднага щом е готов разпределете в бурканчета, затворете и оставете с капачките надолу докато изстине.
Да ви е сладко!

Източник: сп."Домашна кухня"

20 май 2012 г.

Мъфини със сирене Фета


Тези мъфини са много подходящи за почивните дни, когато ни се иска изобщо да не се измъкваме от леглото сутрин. Приготвят се бързо и продуктите са винаги налични. Ако нямате сирене Фета, може да използвате обикновено краве сирене. Много са вкусни и с накълцани на ситно маслинки, но децата в къщи не са им особени фенове и този път си ги спестих. Ето и как се приготвят:

Продукти:
2 яйца
150 мл. прясно мляко
50мл. олио
250 гр. брашно
1 с. л. захар
1 бакпулвер
1ч.л. сол
1 ч.л. риган
200 гр. сирене Фета

Приготвяне: 
Разбийте яйцата, прясното мляко и олиото. В отделна купа смесете сухите съставки - брашното, захарта, бакпулвера, солта и ригана. Към млечната смес добавете сухите съставки и с шпатула разбъркайте за да се смесят добре двете смеси. Получава се доста гъсто тесто. Накрая добавям сиренето нарязано на много малки парченца. Подгответе формите за печени и поставете хартиени формички. Сложете от тестото, като пълните малко повече от половината форма. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, до златист цвят. Готовите мъфини покрийте с кърпа докато са още топли, за да стоят по - мекички.
Да ви е сладко!


10 май 2012 г.

Кокосови бонбони


Това са другите бонбони от бонбониерата, която приготви за почерпка.И тези бяха одобрени подобаващо с пълно унищожаване. Ето и рецептата:

Продукти:
100 гр. бял шоколад
50 мл. течна сметана
40 гр. меко масло
40 гр. кокосови стърготини
100 гр. натрошени пурички
кокос за овалване

Приготвяне:
Белият шоколад заедно със сметаната и маслото разтопете на водна баня. Трябва много добре да се стопят и да няма бучки. Оставете настрани за да се охлади сместа. След като сместа е готова, добавете кокосовите стърготини и натрошените шоколадови пурички. Разбъркайте добре и оставете за около час в хладилника за да стегне. От готовата смес оформете бонбони и ги оваляйте в кокосовите стърготини. Подредете ги подходящи формички и подредете на поднос. До сервирането съхранявайте в хладилник.
Да ви е сладко!

8 май 2012 г.

Бонбони Ferrero Rocher


Това са любимите ми бонбони! Какъв по хубав повод от рождения ми ден да ви почерпя с тях. Още щом ги видях при Даниела и знаех, че това ще са онези специални бонбони за моя празник. Правят се бързо и са много, ама много вкусни. Ето рецептата, а докато я четете почерпете се за мое здраве:


Продукти:
200 гр. течен шоколад Нутела
160 гр. лешници
100 гр. натрошени пурички, аз използвах ето такива:

Приготвяне:
Лешниците смелете на едро, аз ги смелих в блендера на кухненския робот. Нека шоколада е със стайна температура, смесете го с лешниците и разбъркайте. Покрийте купата с готовата смес със свежо фолио и оставете за около 2 часа в хладилника. Докато сместа стегне, натрошете пуричките много ситно. Аз и тях смелих в блендера :).  От охладената шоколадова смес оформете топче, големината е такава каквато я прецените,  пуснете го в купата с натрошени пурички и оваляйте добре бонбона. Съхранявайте готовите бонбони в хладилник. Страхотни са!
Да ви е сладко!

3 май 2012 г.

Пудинг с козунак

 
Не знам как е при вас, но на мен ми остана козунак от Великден, и това е най сигурния начин да се изяде. Този път изчаках, повече от колкото трябваше, козунака, беше толкова изсъхнал, че не ставеше за ядене. Няколко пъти ми намекваха в къщи, че няма да се яде и да го изхвърла.  Аз обаче най - накрая се наканих да превърна сухия козунак в чудесен пролетен пудинг. Ето и рецептата:

Продукти:
1 сух козунак
3 яйца
500 мл. прясно мляко
1ч.ч. захар
сока на един портокал
бучка масло за съда

Приготвяне:
С маслото намажете подходящ съд в който ще печете пудинга. Козунака нарежете на тънки филийки и ги подредете във формата. Прясното мляко затоплете леко и добавете захарта, разбъркайте за да се стопи. Отделно разбийте яйцата и прибавете към млякото, заедно с портокаловия сок. Разбъркайте за да се смесят добре. Излейте млечната смес върху подредения козунак и оставете малко да се напои. Поръсете с малко захар и сложете във фурната. Печете на 200 гр. за около 30 мин. или до готовност.
Да ви е сладко!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...