28 март 2012 г.

Питки от готова смес


От много време заглеждам една готова смес за селски хляб в Билла, и накрая и дойде времето. Спираше ме това, че на опаковката пише, че е за машина за хляб, но аз замесих на ръка. Опитвала съм хляб приготвен с тази смес и много ми хареса. Много е ароматен и има разни семена вътре. Ето и как изглежда брашното:

Продукти:
1 яйце
500 мл. топла вода
30 гр. масло
40 гр. мая
1 ч.л. сол
около 600 - 700гр. от брашнената смес

Приготвяне:
В топлата водата разтворете маята и прибавете разтопеното масло и солта. Започнете да прибавяте от брашното за да се получи гъста каша. След това прибавете и яйцето. В подходящ съд в който ще месите, направете кладенче от брашното и изсипете получилата се гъста каша. Омесете меко и не лепнещо тесто.  Оставете на топло тестото да втаса за около 45 мин. или докато удвои обема си. След като тестото е готово, оформете по ваш избор. Аз оформих топки и с ножица направих два разреза. Подредете  хлебчетата в леко намаслена тава. Печете на 180 гр. до готовност. Топли с масълце са чудесни.
Да ви е сладко!

25 март 2012 г.

Сладкиш "Негърче"


Това е сладкиша от моето детство. Майка ми го правеше много често и си умирахме за него. С леко горчив вкус и много пухкав - просто разкош. Та  разлистих стария тефтер на майка ми и минавайки, покрай тази рецепта реших, че ще го приготвя и аз на моите деца.  Не изисква много продукти и смело мога да кажа, че е лесен за изпълнение. Ето и как се приготвя:

Продукти:
2 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. олио
2с.л. какао

  За глазурата:
3с.л. вода
6 с.л. захар
2 с.л. какао
1/2 пакет масло / от малките пакети - 125гр./

Приготвяне:
Разбивате яйцата със захарта до получаване на бял пухкав крем. Добавяте олиото и киселото мляко, като предварително сте угасили в него содата. Разбърквате добре и накрая прибавяте брашното и какаото, разбъркайте с шпатула, докато се поемат и стане гладка смес. Готовото тесто изсипете в тава, която предварително сте намазнили и набрашнили. Печете в предварително загрята фурна до готовност.
За глазурата сложете всички продукти в малка касерола и сложете на котлона да заври. Достатъчно е да се смесят всички продукти и да се стопи захарта. След като е готова глазурата докато е още топла,  залейте изстиналия сладкиш.
Да ви е сладко!

19 март 2012 г.

Бисквитена торта


Най- трудно ми беше да изпълня това желание на дъщеря ми. Трябваше да направя бисквитена торта, но тя да бъде точно такава каквато я правят лелите в детската градина. Ако не отговаряше на изискванията ми се каза, че няма изобщо да я яде :( Ами сега като не знам как я правят там???? :))))) Послъгах малко и казах, че съм говорила с лелите и са ми дали рецептата :), но така или иначе трябваше и тя да помага. Та запретнахме ръкави двечките и се захванахме. Беше доста весело, както можете да си представите, но резултата си струваше. След като я приготвихме, хладилника се отваряше на всеки 5 мин. и ме питаше колко още ще чака. 

След около час отрязахме парче и с удоволствие чух: 
 " Мамо, нашата торта е по - хубава"  . Ураааа уцелих рецептата..... :))))) Това е то моята малка принцеса - Рени :)))
Ето и как я приготвихме:

Продукти:
1 пакет бисквити за торта
1 л. прясно мляко
140 гр. захар
1 пакет нишесте ванилия
100 гр. млечен шоколад

Приготвяне:
Сложете на котлона 900 гр. мляко с цялото количество захар да кипне. В останалото студено мляко разтворете нишестето така, че да няма бучки. След като е кипнало млякото добавете нишестето и бъркайте за да не загори. Сгъстява се много бързо, отместете от котлона. В подходящ съд подредете ред от бисквитите и изсипете 1/3 от сместа. Пак ред бисквити и другата част от крема. Отгоре поставете и последния ред бисквити, а в останалия крем сложете шоколада. От топлината на крема шоколада ще се разтопи и го намажете най - отгоре. Украсете по желание. На мен ми останаха бисквитки и ги натроших отгоре. Оставете поне за един час в хладилника, за да се стегне тортата. 
Да ви е сладко!

18 март 2012 г.

Кюфтета от печени чушки


Много отдавна се канех да направя тези кюфтета на Елидраг, и ето, че им дойде времето. Стават чудесни и са лесни и бързички. Както казва Ели, чудесни са и студени :) Аз добавих от мен малко кашкавал, но не мисля, че от това пострада вкуса им. Ето и как ги приготвих:

Продукти:
10 печени чушки
200 гр. натрошено сирене
150 гр. настърган кашкавал
2 яйца
1 малка глава лук
3-4 скилидки чесън
3 с.л. кисело мляко
1 с. л. олио
7-8 с.л. брашно
1/2 ч.л. сода
магданоз
сол и черен пипер на вкус


Приготвяне:
Чушките смилате в кухненския робот заедно с лука и чесъна. Ако нямате робот накълцайте всичко на ситно. Добавете към сместа яйцата, натрошеното сирене, настъргания кашкавал и олиото. Разбъркайте добре. В киселото мляко угасете содата и след това прибавете към чушките. Брашното сложих последно, защото с него трябва да сгъстите сместа и на мен ми пое повече около 7 - 8 с.л. Добавете солта, магданоза и черния пипер, но имайте предвид, че сиренето и кашкавала са солено и не прекалявайте със солта. Готовата смес оставих за около час в хладилника за да поеме от подправките. В силно загрята мазнина се сипва със супена лъжица от сместа и се пържат кюфтетата от двете страни. Аз след като ги изпържих ги подредих върху салфетки, защото поемат мазнина. Готовите кюфтета идеално си подхождат с млечно-чеснов сос.
Да ви е сладко!

13 март 2012 г.

Карамелен кейк с банани


Ей, най - накрая се наканих да публикувам рецепта. Толкова малко време имам напоследък, че чак се ядосвам на себе си. Или съм страшно неорганизирана или още не мога да се адаптирам на нови режим. След две годишното майчинство се наложи пак да се върна на работа :))), е тук добрата новина е, че смених работата и сега е сравнително по - добра от предишната. С две думи доволна съм и не се оплаквам. 

Тази рецепта видях  в блога на сестра ми  И да похапнем... , но мисля че в оригинал разкошния сладкиш е на Lety. Още като го  видях и  знаех, че ще го  направя, страшно съблазнителен ми се стори, и изобщо не съм сбъркала. Просто е разкошен! Благодаря и на двечките, че го споделиха :). Ето и как се приготвя:

Продукти:
  За кексовото тесто:
115 гр. масло
150 гр. захар
2 ванилии
2 яйца
210 гр. брашно
1 бакпулвер
щипка сол
125 мл. прясно мляко

  За карамела:
45 гр. масло
170 гр. захар
3 банана

Приготвяне:
Най - напред се приготвя карамела. На дъното на тавата, в която ще печете сладкиша разтопете маслото и добавете захарта. Карамелизирайте до получаване на светъл карамел. Почистете и нарежете бананите на равни кръгчета. Подредете ги внимателно върху карамела. Докато изстива започнете с приготвянето на кексовото тесто. 
В купа разбийте маслото и захарта. Добавете ванилиите и едно по едно яйцата. В друга купа смесете брашното, бакпулвера и солта. добавете сухите съставки към маслената смес. Разбъркайте с шпатула, така че да се поеме брашното добре. Най- накрая се прибавя прясното мляко и бъркайте за де се смеси добре и трябва да се получи гладко тесто. Разпределете кексовото тесто върху карамела с бананите и печете за около 40 мин. в предварително загрята фурна на 180 - 200 гр. Готовия сладкиш оставете да изстине леко и обърнете върху подходящ поднос. 
Да ви е сладко!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...