30 декември 2011 г.

Шоколадови бисквити Трюфел


Тези страхотни бисквитки могат да се открият във всеки блог. Те са толкова шоколадови и толкова вкусни, че как да не ги публикува човек. Рецептата е на Юлия от Гответе с мен. Тази година ги приготвих два дена преди Коледа и до празника нищо не остана, но получих заявка от домочадието за още една доза и не ми остана нищо друго освен да запретна ръкави. Та тези от снимките са повторението, при направата на толкова много бисквитки щеше да е грехота да не им направя фотосесия. Ето и рецептата на бисквитките:

Продукти:
200 шоколад
90 гр. масло
110 гр. захар
3 яйца
2 ванилии
210 гр. брашно
20 гр. какао
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол

пудра захар за овалване


Приготвяне:
Разтопете шоколада заедно с маслото на водна баня. Отместете от котлона и охладете, добавете захарта. Разбъркайте всичко за да се стопи захарта и започнете да добавяте едно по едно яйцата, като след всяко разбивате с миксер и накрая прибавете ванилиите. В отделна купа смесете брашното, солта, какаото и бакпулвера. Разбъркайте и пресейте всичко. Така готовата смес прибавете към шоколадовата маса, разбъркайте за да се смесят добре. Така готовото тесто покрийте с найлоново фолио и оставете в хладилника поне за 1 час. Подгответе тава с хартия за печене. От тестото оформете не много големи топки с диаметър около 2,5 см., оваляйтебисквитките в пудра захар, така че да се покрият хубаво. Подредете ги на разстояние една от друга, защото при печенето се разливат малко. Пекат се 10-15 мин в предварително загрята фурна на 160 гр. Охладете добре и можете да съхранявате в кутия, ако изобщо стигнат до там.
Да ви е сладко!

29 декември 2011 г.

Торта "Египет" и една покана



На Коледа както му е ред се събрахме цялата фамилия. Трапезата преливаше от вкуснотийки, но гвоздея на вечерта беше тортата, която аз почти половин ден приготвях. Няма да крия тортата не е трудна за изпълнение, просто изисква повече време за приготвяне. Проблема на тази торта е в това, че не можеш да се разминеш с изяждането на едно парче :). И така съвсем спонтанно, сестра ми - Диана от И да похапнем... ме попита дали бих гостувала в блога и. Разбира се, приех без много да му мисля, и веднага реших, че ще е с тази торта. Първо при самото приготовление за празника двете решихме, че тортата ще е тази. Освен това не се наложи да я изпращам, защото заедно я похапнахме. И така ето и рецептата:

Продукти:
за блата:
10 белтъка
10 с.л. захар
200 гр. смлени бадеми
2 с.л. брашно

за жълтия крем:
10 жълтъка

10 с.л. захар
8 с.л. брашно
500 мл. прясно мляко
250 гр. масло на стайна температура
2 ванилии

за сметановия крем:
500 мл. сладкарска сметана
6 с.л. захар

за крокана:
100 гр. едро смлени бадеми
200 гр. захар


Приготвяне:
на блата:
Разбивате белтъците на бяла пяна и прибавяте захарта. Разбивате с миксер до получаване на твърд крем. След като са готови белтъците започнете да прибавяте на малки порции ядките, като бъркате с шпатула в една посока за да не падне крема. Накрая се добавя брашното и се разбърква добре. В тава застлана с пекарска хартия се изсипва 1/3 от сместа и се изпича блат за около 10 - 15 мин на 180 гр. Така процедирате и с останалата смес. Трябва да изпечете три блата, коитo оставете добре да изстинат,както са така с хартията. Не ги подреждайте един върху друг, защото горната част на блата е лепкав и ще залепнат.

на жълтия крем:
Разбивате жълтъците със захарта на светъл крем, прибавяте към тях пресятото брашно и 200мл. от млякото. Другата част от млякото сложете на котлона да заври, и след това прибавете към жълтъците. Бъркайте постоянно с миксера и добавете ванилията. Върнете вече готовата смес на котлона ката продължавате да бъркате, защото крема много бързо се сгъстява и може да загори. Варете до получаване на много гъст крем, отместете от котлона и оставете да се охлади. Покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника до пълното охлаждане на крема. През това време разбийте маслото на пухкав крем с миксер, и към него добавете много добре изстиналия жълтъчен крем. Разбийте с миксер до получаване на гладка смес.

на крокана:
Върху хартия за печене разстилате едро смлените бадеми и на тънка струйка изсипвате захарта, която сте карамелизирали на котлона. Оставете настрани за да се втвърди карамела, и натрошете с домакински чук или точилка.

на сметановия крем:
Разбивате сметаната със захарта до получаване на твърд крем и към него прибавяте половината от натрошения крокан.


Сглобяване на тортата:В подходящ поднос редите блат, който внимателно отлепвате от хартията, нанасяте 1/3 от жълтия крем после 1/3 от сметановия. След това слагате втория блат отново жълт крем и след това сметанов. Накрая редите и третия блат, мажете с останалия сметанов крем. Приберете тортата в хладилник за да стегне и след това нанесете останалия жълт крем. Украсете с останалия крокан, аз разбих още малко сметана и оформих украсата.
Да ви е сладко!
Източника: тук

28 декември 2011 г.

Пирожки

Тази много бърза и страшно вкусна закуска открих при бг мамите.  Децата в къщи много я обичат и честичко си я пожелават. Можете да се комбинира с мед, сладко и просто с повечко пудра захар. Пробвала съм и с малко настърган кашкавал вътре също е много сполучливо. Опитайте:

Продукти:
1 яйце
200 мл. кисело мляко
1 ч.л. сода
200 гр. сирене
2 ч.ч брашно


Приготвяне:

В киселото мляко угасете содата и добавете разбитото яйце. Сиренето натрошете и смесете с млякото. Разбърквате добре и добавяте сместа към брашното. Трябва да се получи лепкаво тесто. За да оформите пурички е добре да потапяте ръцете в олио. Готовите пирожки подредете върху хартия за печене. Изпържете ги в силно загрята мазнина и извадете върху салфетка за да поеме мазнината. Още топли поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!

26 декември 2011 г.

Питка със сирене

ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА ГОДИНА! НЕКА В ДОМОВЕТЕ НА ВСИЧКИ ИМА ЩАСТИЕ, СПОКОЙСТВИЕ И МНОГО ЗДРАВЕ.

Продукти:
1 ч.ч. прясно мляко
20 г прясна мая
2 яйца
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
около 4 ч.ч брашно

сирене за плънката

  За намазване:
1 яйце
2 с.л. прясно мляко
1 с.л. олио

Приготвяне:
Затоплете леко млякото и размийте маята вътре. Добавете захарта, солта, оцета и олиото. Постепенно добавете яйцата и разбъркайте добре. В съда, в който ще месите поставете брашното като в средата изсипете готовия квас. Омесете меко тесто. Оставете го на топло, покрито с найлоново фолио за да втаса за около 40 - 50 мин. Втасалото тесто разделете на три топки, като всяка издърпайте с ръце на кръгла кора. Първата поставете в добре намазана с олио тава, поръсете отгоре със сирене и малко олио. После сложете и втората кора. Повторете със сиренето и олиото, накрая затваряте с третата кора.  От центъра към краищата разрежете на 16 равни триъгълници, като не стигате до края на кората. Всеки триъгълник завъртете на ляво, а следващия на дясно. Така приготвена питката оставете на топло да втаса още веднъж. Преди да изпечете смесете продуктите за намазване и добре намажете питката. Печете в умерена фурна на 200 гр. до златисто. След като е готова поръсете лекичко с вода и покрийте с кърпа за да си почине питката.
Да ви е сладко!


23 декември 2011 г.

Сладки с бадеми


Подготовката за Коледа върви с пълна сила. Списъка за изпълнение на рецептите постепенно намалява. Тези вкусни сладки открих при Дими, много бързи и лесни за приготвяне. С аромат на масло и бадеми се топят в устата. Опитайте ги:

 Продукти:
250 гр. брашно
150 гр. меко масло
100 гр. пудра захар
70 гр. смлени бадеми
1 яйце
2 ванилии
щипка сол
щипка канела

млечен шоколад за украса

Приготвяне:
В купа смесете брашното с ванилията, пудрата захар, солта и канелата. Разбъркайте за да се смесят добре и пресейте всичко. Добавете яйцето и маслото на малки кубчета. Започнете да месите с ръце, докато се събере меко тесто. Накрая се придавят смлените бадеми. Аз използвах блендер за смилането на бадемите, като ги оставих на малко по едри парчета, така че като ги хапваш да могат да се усещат. Тестото оформете на руло и завийте в найлоново фолио. Оставете поне за час в хладилника. От тестото отрежете шайба с големина на лешник или ако ви се играе повече изтеглете 8гр. топче. Оформете между дланите фитилче с дебелина на малкия пръст. Подредете готовите сладки в тава застлана с пекарска хартия, и отново приберете в хладилника, за 5 - 10 мин. Загрейте фурната на 180 гр. и печете до леко златисто. Изпечените сладки оставете напълно да изстинат. Разтопете шоколада на водна баня и украсете сладките. На мен  ми излезнаха точно 80 бр.
Да ви е сладко!

21 декември 2011 г.

Коледен линцер


Навсякъде се усеща предколедна треска. Сладки, бишкоти, бонбони и много други изкушения изпълват блоговете. Всичко е много красиво, блестящо и изпълнено с много любов. Ето за това обичам този празник - очакваш с нетърпение Дядо Коледа да донесе най - хубавия подарък, приготвяш любимите си сладкиши и семейството се събира на най - изящната вечеря. Аз също по малко започнах подготовката и сега ще ви предложа моята рецепта за домашни линцери.


Продукти:
2 яйца
3/4 ч.ч. захар
70 гр. меко масло
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сода
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. сол
сладко по ваш избор за намазване /аз ползвах сладко от малини/
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
Разбивате маслото и захарта да пухкав крем. Прибавяте яйцата едно по едно и разбивате с миксер на ниска степен.
В отделна купа смесете брашното, солта, содата, канелата и добавете към яйчната смес до оформянето на меко тесто. Покрийте го с найлоново фолио и оставете за 1 час в хладилника.
Разделете тестото на две топки и разточете всяка кора с дебелина 0,3 см. Разрежете форми с фигурките за сладки, като се стремите да има една цяла фигурка, а другата да има отвор по средата. Наредете готовите форми в тава застлана с хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 200 гр. за не повече от 10 мин.
Охладете сладките и поставете в центъра на всяка бисквитка по малко сладко, и залепете с другата бисквитка с отвора. Поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!

17 декември 2011 г.

Шоколадов сладкиш


Няколко дена се суетих и незнаех какво да си приготвя, нещичко от тесто или нещо за душата. Е сладичкото надделя, то нали все на душичката угаждаме. Пък и така съвсем предпразнично повече сладки неща правим, блоговете са изпълнени с бонбони, сладки и бисквитки как да не се съблазни човек. Този сладкиш открих преди известно време в сайта на 1001 рецепти и си чакаше  търпеливо реда. След поредното ми разглеждане на списъка с чакащите рецепти погледа ми се спря на него и не му мислих много. Ето и как се приготвя:

Продукти:
1 яйце
1 ч.ч. захар
50 гр. меко масло
50 гр. настърган шоколад
120 гр. кисело мляко
1 к.ч. прясно мляко
150 гр. брашно
1 бакпулвер
2 с.л. какао

  За глазурата:
150 гр. шоколад
20 гр. масло

Приготвяне:
В купа разбийте добре захарта, яйцето и маслото. Към тях добавете предварително настъргания шоколад, киселото и прясното мляко. Сместа се разбива много добре. Накрая се добавят предварително смесените и пресяти брашно, бакпулвер и какао. Всичко се разбива с миксер до получаването на кексово тесто. Изсипете в предварително намаслена и поръсена с брашно тавичка с диаметър 24 x 24см. Сладкиша се пече на 200 гр. за около 30 - 40 мин. Щом е готов се полива с глазурата. За нея е необходимо да разтопите шоколада и маслото на водна баня и още докато е топла да нанесете върху сладкиша.
Да ви е сладко!


Накрая искам да споделя, че след известо настояване от моя страна сестра ми, от която аз много често черпя опит и вдъхновение има своето вкусно местенце - И да похапнем... Пожелавам и да напълни блогчето с вкусни и красиви неща, защото знам, че тя го може. Сестра ми целувам те и съм до теб знаеш го!

9 декември 2011 г.

Сладкиш с ябълки и кокос


Нали са ми слабост сладкишите, все не мога да им устоявам. Списъка ми със сладки рецепти е по голям от този със солените. Просто винаги отделям повече внимание на десерта. Какво да направя такава съм си. Този сладкиш ми го подшушна сестра ми, горещо ми го препоръча, а на мен това ми стига. Определено влиза в другия списък със предпочитани рецепти. Много е бърз и лесен за приготвяне, а аромата на печен кокос и ябълки ще изпълни дома ви.
 Ето и как се приготвя:

Продукти:
125 гр. масло
50 мл. олио
1 ч.ч. захар
3 яйца
3 с.л. лимонов сок
1 ч.ч. брашно
75гр. кокосови стърготини
1 бакпулвер
3 средно големи ябълки

Приготвяне:
Маслото леко разтопете в микровълновата фурна и смесете с олиото. Отделно разбийте яйцата и захарта на пяна. Прибавете мазнината и лимоновия сок. В друг съд смесете брашното с бакпулвера и 50гр. от кокосови стърготини. Добавете ги на порции към яйчната смес.
Ябълките обелете, почистете от семената и нарежете на едри парчета. Подредете ги на дъното на предварително застлана с хартия за печене тава много плътно. Отгоре разпределете кексовото тесто.
Печете в предварително загряла на 200гр. фурна около 30 мин. Като след първите 10 минути извадете сладкиша и го поръсете с останалите кокосови стърготини и го върнете обратно във фурната.
Да ви е сладко!

Мъфини с круши и карамелени бонбони


Продукти:
300 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. канела на прах
щипка сол
85 гр. захар
250 мл. прясно мляко
2 яйца
100 гр. разтопено масло
2 узрели круши - нарязани на малки кубчета
100 гр. меки карамелени бонбони - аз ползвах бонбони "Лакта"

Приготвяне:
Загрейте фурната на 200 гр., застелете с хартиени формички отделенията на тавичка за 12 мъфина. В голяма купа сипете брашното, бакпулвера, канелата и шипка сол. Разбъркайте яйцата заедно със захарта и добавете млякото и разтопеното масло. Така получената смес изсипете към сухите съставки. Карамелените бонбони нарежете на малки парченца и отделете 1/3 от тях. Обелете и почистете крушите и тях нарежете на малки кубчета. Бонбоните и крушите добавете кум общата смес и разбъркайте добре, така че тестото да е гладко, а не на бучки. Разпределете сместа във формите като запълвате 2/3. Останалите бонбони разпределете по равно върху всяка мъфина. Печете за около 30 мин., докато се надигнат, добият златист цвят и станат твърди при натиск.
Да ви е сладко!
Източник: сп. "Good Food"

8 декември 2011 г.

Солен кейк


Обожавам такива рецепти - бързи, не съдържащи много продукти и много вкусни. Всички продукти обикновено се налични в хладилника и затова няма да представлява проблем да се приготви по всяко време. Кейка е много подходящ за закуска, аз обикновено ползвам друга рецепта за солен кекс, но откакто открих тази все нея приготвям. Опитайте го няма да съжалявате. Ето и как се приготвя:

Продукти:
6 яйца
200 гр. кисело мляко
300 гр. брашно
1 бакпулвер
150 гр. сирене
150 гр. кашкавал
200 гр. шунка

Приготвяне:
 Разбийте яйцата с киселото мляко, така че да се смесят добре. В отделен съд пресейте брашното заедно с бакпулвера и прибавете към яйчната смес. Настържете кашкавала и нарежете шунката на малки кубчета и смесете с кексовото тесто. Добавете и натрошеното сирене. Разбъркайте добре за да се смесят всички продукти. Изсипете във форма за торта, намаслена и набрашнена. Печете на 200 гр. до златисто или до суха клечка.
Да ви е сладко!

4 декември 2011 г.

Кашник


Това е една много вкусна и бърза за приготвяне питка. Със сигурност знам, че кашника произхожда от родопския край. Разглеждайки различни рецепти, срещнах кашника в комбинация с картофи, и вероятно така го приготвят в Родопите. Но аз ползвах рецептата на Венс, в която няма никакви картофи. Странно  ми беше, че ще приготвям питка, а няма месене. Просто в една купа с една шпатула смесваш продуктите и получаваш вкусна питка. В къщи много се хареса и със сигурност знам, че пак ще се прави.Ето и продуктите:

Продукти:
4 бр. яйца
40 мл. топло прясно мляко
20 гр. прясна мая
3 с.л. разстопено масло
100 гр. краве сирене
320 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 ч. л. захар

Приготвяне:
В голяма купа натрошете маята, прибавете захарта и солта и залейте с топлото прясно мляко. Разбъркайте за да се разтвори нацяло маята. В отделен съд разбийте яйцата, прибавете разтопеното масло и натрошеното сирене. Така получената смес прибавете към маята. При непрекъснато бъркане постепенно прибавяте брашното. Така получената каша покрийте с кърпа и оставете на топло за 30 мин. за да втаса. След това се изсипва в предварително намаслена тавичка и се оставя да втаса за 15 мин. Докато кашника втасва повторно включете фурната за загрява на 200гр. Печете да златисто.
Да ви сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...