26 май 2011 г.

Соленки

Това са невероятно вкусните соленки на Елидраг, на които отдавна се каня да ги направя. След като и Мария ги похвали :), запретнах ръкави и се захванах за работа в кухнята. И резултата е пълна купа със соленки, но проблема, е че много бързо свършват :))). Ето и как се приготвят:

Продукти:

250 мл. прясно мляко
80 гр. масло
160 гр. брашно
3 яйца
120 гр. натрошено сирене
сол

Приготвяне:

Поставете млякото в подходяща тенджера, заедно с маслото и солта и оставете да заври. Добавете цялото количество брашно и бъркайте, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Махнете от котлона и бъркайте докато тестото изстине. Когато е готово започнете да прибавяте яйцата едно по едно и бъркайте, за да се поемат от тестото. Накрая се прибавя сиренето.  С така готовото тесто оформете топчета с желана от вас големина и подредете в тава застлана с пекарска хартия. Можете да шприцовате соленките или да оформите на пръчици, формата е изцяло по ваш избор, аз ги направих с лъжица за да станат с неправилна форма и леко рошави. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса, до златисто. По желание можете да намажете с разбит жълтък и да поръсите с ким.
Да ви е сладко!

22 май 2011 г.

Пудингови мъфини

Тази рецепта научих от сестра ми. Това са едни много лесни за приготвяне мъфини, и толкова ароматни и пухкави. Пробвала съм ги с различни пудинги, но най - много ми допадат с ванилия, сметана и ягода. Тези в случая са приготвени с пудинг ягода. Ето и рецептата:

Продукти:
150 гр. захар
200 гр. брашно
200 гр. меко масло
100 мл. прясно мляко
3 яйца
1 бакпулвер
1 пакет пудинг - 40 гр. са на Д-р Йоткер

Приготвяне:
В подходящ съд смесете сухите съставки - брашното, захарта, пудинга и бакпулвера. Разбъркайте ги добре за да се смесят. Към тях прибавете маслото, яйцата и млякото. Разбъркайте с миксера на ниска степен за около 2 - 3 мин, така че да се получи гладка и пухкава смес. Разпределете сместа във формите за мъфини, предварително намаслени или поставете хартиени кошнички. Пълните 2/3 от формичките и печете в предварително загряла фурна на 180 градуса, до готовност.
Да ви е сладко!

21 май 2011 г.

Страхотни пилешки бутчета

Откакто открих рецептата на Пилешките бутчета по Гръцки на Пепи, в къщи това стана любимата ни храна. Приготвя ли се пилешко печено то задължително е по тази рецепта. Пепи благодаря, че сподели това гръцко чудо :). Може да замените бутчетата с друга част на пилето, а защо не и цялото пиле. :)))) Ето и как се приготвя:

Продукти:
   За маринатата:
1 кубче зеленчуков бульон
1/2 лимон
5-6 скилидки чесън
3 с. л. зехтин
сол
черен и червен пипер/ на вкус/
1 ч.л. риган

   Освен това:
4 пилешки бутчета
1 лимон
шепа маслини
50 мл. бира
50 мл. вода

Приготвяне:
Стривате добре бульона и чесъна, и смесвате всички продукти на маринатата. Разбъркайте ги добре и с готовата смес намажете бутчетата обилно. Подредете в тава за печене, и наредете отгоре нарязан на кръгчета другия лимон. Покривате със свежо фолио и оставяте на хладно за да поеме миризмите. Добре е да престои едно денонощие, но ако не можете да чакате, го оставете поне за два часа в хладилника. Преди да печете изсипете водата и бирата, но внимавайте да не отмиете подправките, подредете маслините и покрийте с фолио. Печете на 200 градуса за 15 минути, а като махнете фолиото печете още малко до получаване на златист цвят.
Да ви е сладко!

11 май 2011 г.

Сочна торта с маскарпоне


Продукти:
   За блата:
5 яйца
1 и 1/4 ч.ч. захар
5 с.л.  разтопено масло
5 с.л. топла вода
1 и 1/3 ч.ч брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 ванилии

   За сиропа:
5 с.л. захар
1 и 1/2 ч.ч. гореща вода
1-2 с.л. ром /по желание/

  За крема:
500 гр. маскарпоне
125 гр. меко масло
3/4 ч.ч. пудра захар

   За украсата: 100 гр. млечен шоколад
едро смлени бадеми

Приготвяне:
  Отделете белтъците от жълтъците, и разбийте добре белтъците до получаване на пухкав крем. Постепенно добавете захарта и бъркайте непрекъснато. След като захарта се поеми от белтъците, добавете един по един жълтъците. Разбъркайте докато се смесят добре. Прибавете водата и маслото. Пресейте брашното с бакпулвера и на малки порции ги добавяйте към сместа. като бъркате с шпатула. Накрая ароматизирайте с ванилиите. Готовата смес изсипете във форма с диаметър 24 см., застлана с пекарска хартия. Печете в предварително загряла фурна на 180 градуса. След като блата се изпече, разрежете на две части, аз винаги разрязвам с конец още докато е топъл блата.

  За сиропа е необходимо да карамелизирате захарта, и заливате с горещата вода, добавяте рома. Оставете на страна сиропа за да се охлади добре. Ще сиропираме със студен сироп добре изстиналият блат.
Смесете всички продукти за крема и разбъркайте добре, до получаване на пухкав крем.
Сглобете тортата като наредите единият блат, сиропирайте добре и намажете с половината крем. Отгоре поставете другият блат, сироп и останалия крем. Украсете със смлените бадеми. Шоколада за украсата разтопете на водна баня, намажете тънък слой от него върху хартия за печене, охладете добре в хладилника. След като се е втвърдил начупете на неправилни парчета и украсете отгоре.

8 май 2011 г.

Торта "Рафаело"

Обожавам вкуса на "Рафаело", и когато видях тази торта в блога на Вероника бях сигурна, че ще я приготвя за някой специален момент. Е какъв по- специален момент от рожденият ми ден :) Тортата изглежда толкова съвършена, че не посмях да променя рецептата, абсолютно изпълнена по указанията на авторката. Ето и необходимите продукти:

Продукти:

   За блатовете:
10 яйца
12 с.л. захар /пълни/
15 с.л. брашно с връх
1 бакпулвер
1 пакетче меко масло /125 грама/
3 ванилии

   За крема:
500 мл. течна сметана
1 пакетче меко масло /125 грама/
300 гр. бял шоколад
50 гр. сухо мляко
пудра захар на вкус

   За сиропа:
1ч.ч. захар
1ч.ч. вода
1 ванилия

   За украса:
кокосови стърготини
12 бонбона "Рафаело"

Приготвяне:

   Разбийте яйцата и захарта до побеляване, докато удвоят обема си и се сгъстят. Смесете брашното с бакпулвера и ванилиите. Започнете да ги прибавяте постепенно към яйцата, като бъркате непрекъснато. Накрая прибавете размекнатото на стайна температура масло.  Разбийте цялото тесто до получаване на еднородна смес. Разпределете сместта на 4 равни части. Намаслете и набрашнете тава с диаметър 25 - 27 см, или просто покрийте с хартия за печене, и изпечете блатовете един по един, но не ги препичайте . Трябва да останат меки и пухкави. Печете в предварително загряла фурна на 180 градуса. Оставете готовите блатове да изстинат добре.
   За захарния сироп смесете всички продукти и сложете на котлона. Варете до леко сгъстяване, и оставете на страна да изстине добре. Ще сиропирате студени блатове със студен сироп.
   В купа разбийте добре сметаната и прибавете маслото,то трябва да е меко, а не разтопено. Разбивате докато се смесят добре. На водна баня разтопете белият шоколад, и след като е напълно готов го махнете от котлона, и прибавете сухото мляко. Разбъркайте добре докато се обединят двете съставки и се образува гладка смес. Когато тази смес изстине, я смесете със сметаната и маслото. Ако е необходимо добавете пудра захар, това е според вкуса ви.
   Сглобяването на тортата е лесно, след като вече всичко сме приготвили. Нареждат се блат, сиропира се, мажем с крем, блат, сироп.... и така докато свършат продуктите. Отгоре и отстрани намажете с крем и поръсете обилно с кокосови стърготини. Подредете и бонбоните "Рафаело". Оставете тортата да отлежи поне едно денонощие в хладилника и бързо взимайте вилица, че може и да не остане парче......


3 май 2011 г.

Руло със спанак и доматен сос

Напоследък нещо съм се задълбочила в това да участвам в разни конкурси. Незнам дали ще ме огрее за награда, но много се забавлявам и има известна доза адреналин. Няколко снимки пратих във фотоконкурса " Най - апетитно ястие" на 1001 рецепти и ако някой иска може да ме подкрепи. Просто трябва да даде своя глас под моите снимки :).
А това руло приготвих специално за конкурса на Гответе с мен  "Моето любимо пролетно ястие" , запрятайте ръкави и се включете в надпреварата.

Продукти:
   За блата:
5 яйца
5 с.л. брашно
сол и черен пипер на вкус

  За плънката:
500 гр. спанак /4 - 5 шепи/
3 стръка пресен лук
2 с. л. зехтин
3 с.л. смлени орехови ядки
3 с.л. кисело мляко
150 гр. сирене
черем пипер на вкус

   За соса:
1 ч.ч. доматено пюре
2 скилидки чесън - пресовани
1/2 ч.л. риган
2 с.л. зехтин

Приготвяне:
   Отделете белтъците и ги разбийте на сняг. Жълтъците леко се разбиват и се смесват с белтъците,добавете и брашното. Посолява се, поръсва се с черния пипер и се разбърква с дървена лъжица в една посока. Готовото тесто се разпределя в предварително покрита с хартия за печене тава с диаметър 35 - 40 см. Пече се за 5 - 7 мин. в предварително загрята фурна на 220 градуса. След като платката се изпече, покрийте с кърпа и оставете да омекне.
   Спанакът се почиства, изсипва се в голяма тенджера и се залива с вряла вода. Бланшира се за около 2 мин., изплаква се със студена вода, изстисква се и се нарязва надребно. Лукът нарежете наситно и запържете за кратко в мазнината, прибавете и смлените орехови ядки.  В дълбока купа поставете спанака, намачканото сирене, лукът, киселото мляко и подправките. Разбъркват се добре и се разпределя върху тестената платка. Навива се на руло и се прехвърля в намаслена тава.
   Всички продукти за соса се поставят в купа и хубаво се разбъркват. С готовия сос поливате рулото и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 мин.
Да ви е сладко!

 Източник: "1500 рецепти за всеки ден"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...