27 март 2011 г.

Пенкейк с мед


В къщи това е любимата закуска. Пробвала съм най различни рецепти за пенкейкове, но тази най-много се харесва на семейството. Стават мекички, сладички и не изискват много време за приготвяне. Ето и рецептата:

Продукти:
1 яйце
1 ч.ч. прясно мляко
2 с. л. мед
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

За заливката:
1/2 ч.ч. масло
3/4 ч.ч мед

Приготвяне:
Маслото и меда загрейте до толкова, че да се стопят и да се смесят добре. Дръжте заливката топла и намажете с нея готовите пенкейкове.
В купа разбийте добре яйцето,  млякото и меда. Отделно смесете брашното с бакпулвера, и прибавете към яйчната смес. Трябва да се получи тесто малко по - гъсто от това за палачинки.
Нагрявате тиган с незалепващо покритие и намаслявате леко, изсипете от сместа, като едновременно с това оформяте на кръг. След като извадите от тигана намажете обилно със заливката.

24 март 2011 г.

Торта с моркови и ананас

Тази страхотна торта приготвих за рождения ден на майка ми, а рецептата ми подшушна сестра ми. Много сполучлива, вкусна, ароматна и лека торта. Ето и рецептата:

Продукти:
  за блатовете:
3 яйца
1 и  1/2ч.ч. захар
2/3ч.ч. олио
5 с.л. сок от компота ананас
1и 1/2 ч.ч. брашно
1 с. л. какао
1 ч. л. сол
1 ч. л. бакпулвер
1 и 1/2 ч.ч. ситно настъргани моркови
4 резена ананас от консерва нарязан на малки кубчета
1 ч.ч. смлени орехи

  за крема:
500 гр. маскарпоне
125 гр. меко масло
1ч.ч. пудра захар

Сока от консервата ананас използвайте за сиропиране на блатовете, а филираните бадеми за украса.

Приготвяне:

  На блата:
Смесете сухите съставки – брашно,какао, сол, бакпулвер.
Отделно разбийте яйцата и захарта добре. Към тях се добавят олиото и сока на ананаса, смесените предварително сухи съставки.Разбивате добре.Добавят се и ананаса, морковите и смлените орехи.
Получената смес се разделя на три равни части. Всеки блат се пече във форма за торта около 20см., предварително застлана с хартия за печене. Печенето на всеки блат е около 15 мин.
Фурната е предварително загрята на 180 градуса.
  За крема:
Всички продукти се разбиват добре до получаване на пухкав крем.
 
  Сглобяване на тортата:
Подреждаме блат, крем, като преди да намажем с крем, леко сиропираме блата със сока от компота ананас.


Украсата е само с филирани бадеми или според вкуса и фантазията ви.
Да ви е сладко! 

източник

ПОДАРЪК

Преди време се включих в една игра "Предай нататък", която открих в блога на Траяна. Трябваше просто да се запиша и ето сега имам подарък, и то какъв :) :) :) Страхотен козунак, само как ухае, и колко е вкусен. Този подарък много ме зарадва и повдигна настроението ми днес, че кой не се радва на подаръци. Чакам с нетърпение Траяна да сподели рецептата и се захващам с правенето на тези страхотни козунаци без месене. Още веднъж много благодаря, за подаръка
Траяна СТРАХОТНА СИ!



21 март 2011 г.

Баунти блокчета

Вчера бях поканена на един рожден ден, и реших че трябва да изненадам рожденика с нещо. Помислих, помислих и се сетих, че вкусното Йоли има доста такива сладки закачки. Абсолютно подходящи за случая ми. Запретнах ръкави и приготвих тези невероятни баунти блокчета.....

Продукти:
1/2 ч.ч. захар
50 гр. масло
200 гр. сладкарска сметана /една малка кутийка/
3 ванилии
200 гр. кокосови стърготини

за шоколадовата глазура
250 гр. млечен шоколад

за декорацията
40 гр. бял шоколад
1 с. л. масло

Приготвяне:
Загрейте сметаната, маслото и захарта в съд с незалепващо покритие. Бъркайте докато захарта се стопи напълно. Прибавете кокосовите стърготини и ванилиите. Разбъркайте добре, така че да се получи гъста смес. Оставете леко да се охлади, и през това време покрийте една дъска за рязане с алуминиево фолио. Изсипете кокосовата смес върху покритата дъска и оформете правоъгълник с височина около 2 см. Оставете готовия блат за 2 часа в хладилника, целта е да стегне сместа. Когато е достатъчно стегната извадете и нарежете с остър нож на блокчета или на квадратни бонбони.
На водна баня стопете млечния шоколад и с помоща на четка нанесете шоколада върху всяко блокче. Може и да потопите всяко блокче в шоколадовата баня, но е възможно шоколада да е недостатъчен и ще трябва да увеличите количеството му. След като сте готови с шоколадовото покритие оставете отново да стегне в хладилника.
За декорацията разтопете белия шоколад с маслото в микровълновата фурна и декорирайте според фантазията ви.
Да ви е сладко!


източник

19 март 2011 г.

Шоколадов сладкиш с тиква

Това е един много шоколадов и много сочен сладкиш. Аз която изобщо не обичам тиква се влюбих в този сладкиш. Така като се наслаждавам на вкуса му си мисля, че като отмине сезона на тиквата ще стане точно толкова вкусен и с ябълка. Даже смятам съвсем скоро да пробвам. Рецептата взех от Петрина, която има голямо разнообразие на тиквени сладкиши. А ето и как се приготвя:


Продукти:
  За блата
1 и 1/2 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. какао
1 бакпулвер
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. настъргана на едро ренде тиква
2 пакетчета ванилия
1/2 ч.ч кафява захар
1 и 1/2 ч.ч. бяла захар
3/4 ч.ч размекнато масло
3 яйца

  За глазурата:
100 гр. шоколад
2 с. л. масло
1 с. л. сметана



Приготвяне:
 
  На блата:
В купа смесете брашното, бакпулвера, какаото, содата и солта.
В друг съд смесете киселото мляко, тиквата и ванилиите.
В по дълбок съд разбийте маслото с кафявата и бялата захар, така че да се смесят добре. Прибавяте едно по едно яйцата, като след всяко разбивате. След като прибавите и последното яйце, обединете със сухите съставки, и бъркайте докато се поеме цялото брашно. Накрая прибавете и сместа с тиквата. Разбъркайте докато се получи еднородна смес.
Изсипете готовото тесто в тава застлана с пекарска хартия. Пече се в предварително загряла фурна на 180 градуса за 30 - 35 мин. или до готовност.

  На глазурата:
Разтопете шоколада с маслото в микровълновата фурна или на водна баня. След това добавете сметаната и разбъркайте да се смесят добре. Намажете сладкиша след като е изстинал. Украсете с каквото обичате - ядки, кокосови стърготини......
Ами това е добър апетит!



18 март 2011 г.

Банички с парченца шоколад

Общо взето заглавието изчерпва и продуктите за този десерт. Наскоро приготвих тиквеника и ми останаха малко от корите за баница, досвидя ми да ги изхвърля и реших да завъртя едни банички. Дъщеря ми много им се зарадва, дори беше основния помагач. :)

За продукти ще ви трябват:
От един лист кора излиза една баничка, така че преценете колко кори ще са ви необходими. :)
За всяка баничка по едно парче шоколад / аз ползвах на Милка детския, защото само това ми се намираше в къщи/
Малко масло

Приготвяне:
Вземете една кора и намажете леко с масло, след това приганете на две, така че да стане правоъгълна лента. Поставете парчето шоколад в основата на лентата и започвате за прегъвате на триъгълник, като прегъвате наляво и надясно.

Така приготвените банички подредете в тава с пекарска хартия и върху всяка сложете една, две бучки масло.

Печете в предварително загряла фурна на 200 гр. , за не повече от 10 - 15 мин. Внимавайте защото се изпичат много бързо. След като са готови докато са още топли поръсете с пудра захар. Стават много ароматни и хрупкави, и са изключителна наслада за небцето. :)

16 март 2011 г.

Разядка с извара

Продукти:
500гр. извара
200гр. кисело мляко
3 - 4 стръка пресен чесън
3 сварени яйца
сол, черен и червен пипер

Приготвяне:
В купа разбъркайте изварата и киселото мляко, така че да се смесят добре. Прибавете ситно нарязаните яйца и чесън. Подправете с подправките. Разбъркайте добре. Можете да използвате за салата, гарнитура или просто да намажете върху препекана филийка.
Да ви е сладко!

Кавърма в омлет

Това е много традиционно ястие. Когато реших да го приготвям не бях сигурна, че ще успея да направя омлета, но се оказа лесно. Предложението ми за това ястие е за една порция, увеличете продуктите според броя на порциите. За кавърмата можете да използвате всякакво месо според вкуса ви, но пилешкото месо е диетично и аз го предпочитам.

Продукти:
  За омлета:
2 бр. яйца
2 с.л. прясно мляко
сол на вкус
1 ч. л. ситно нарязан магданоз

   За кавърмата:
2 пилешки пържили от бут
1 голяма глава лук
1 морков
скилидка чесън
сол, червен и черен пипер, чубрица
1/2 кубче пилешки бульон

Приготвяне:
Пригответе най напред кавърмата. Аз не използвам мазнина за да може яденето да е режимно за диетата на Дюкан, но ако не ви се понрави така можете да използвате мазнина. Нарежете месото на малки късчета, прибавете към него настъргания морков, лука и всички подправки. Прибавете около 1 ч.ч. вода и оставете да се задуши под капак. След като месото се свари и водата се изпари нацяло кавърмата е готова.
За приготвянето на омлета използвах тифлонов тиган, който предварително нагрях. Разбийте яйцата с млякото, солта и магданоза. Така приготвената смес изсипете в тигана и печете до готовност. Няма смисъл да обръщате омлета просто го сложете върху купичка и напълнете с готовата кавърма.Завийте краищата навътре и обърнете върху чиния. Гарнирайте по желание.
Да ви е сладко!

14 март 2011 г.

Топчета от моркови

В оригиналната рецепта топчетата са сладки, но аз търсих нещо подходящо за гарнитура към месце и тези топчета се оказаха изключително подходящи. Пробвала съм ги и в сладък вариант, но повече ми харесват солени. Затова ще ги напиша така както ги обичам.

Продукти:
4бр. моркови
100 гр. извара
5 с.л. овесени трици
1 яйце
сол на вкус

Приготвяне:
Настържете морковите на ситно и прибавете към тях всички продукти. Разбъркайте добре и с готовата смес направете топчета. Подредете ги в тава с пекарска хартия и изпечете за 20 -25 мин. в предварително загряла фурна на 180 градуса. Подходящи са като гарнитура към основно ястие и просто за гриз - гриз..., могат да се използват и като топло предястие . Ами пробвайте ги и сами преценете за какво ще ги използвате :)

източник

11 март 2011 г.

Понички

Наскоро получих подарък от приятел - Траяна от "Вълшебства с кухнята" страхотна преса за понички. Траяна благодаря ти, дъщеря ми днес като се прибра от градина и завари пълна купа с понички беше много ама много щастлива. Усещам, че сега ще се правят понички безспирно. Набързо намерих и рецепта, която промених малко и сега ще я споделя с вас.

Продукти:
200 мл. вода
300 мл. прясно мляко
500 гр. брашно
1/4 к. прясна мая
1 с. л. захар
щипка сол
олио за пържене


Приготвяне:
Леко затоплих водата с млякото и разтворих маята, захарта и солта. Прибавяте брашното и бъркате докато се поеме напълно, така че да няма бучки. Получава се по - рядка смес. Оставете да втаса за около 30 -40 мин. Тестото ще образува мехурчета и така ще разберете, че е готово. Поставяте сместта в пресата за понички и пържите в силно загрято олио.

Залейте с шоколад или с това което обичате най- много.
Да ви е сладко!

източник

9 март 2011 г.

Орехова торта с бял шоколад

Тази торта се получи от комбинацията на две рецепти. Блатовете са на торта, която правим от години у дома, и са по рецепта от старите тефтери. Кремът е по рецепта на Ирина от форума на "Гответе с мен". Когато започвах да правя тортата, не знаех какво ще се получи, но резултата се хареса на всички. Получи се много нежна комбинация между орехи, карамел и вкусен млечен бял шоколад. Ето и рецептата:

Продукти:
   За блата
6 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 3/4 ч.ч. ситно смлени орехи
3/4 ч.ч. брашно

   За сиропа
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода

   За крема
300 гр. бял шоколад
200 гр. течна сметана
40 гр. масло

Приготвяне:
Яйцата и захарта разбийте добре до гъст крем. Трябва да е добре разбита захарта.
Прибавете постепенно орехите и брашното, като бъркате с лъжица.
Печете в предварително загряла фурна на 200 градуса до готовност.
Готовият блат разрежете на две докато е още топъл, аз винаги разрязвам с конец и оставете на страни да изстива.
За сиропа карамелизирайте захарта и още топла я залейте със студената водата. Изчакайте хубаво да се стопи карамела.
За крема разтопете шоколада и маслото на парна баня или в микровълновата фурна.
Постепенно добавяйте сметаната като бъркате енергично. Ако крема ви се стори по редичък може да разбиете с миксер докато сместа стане пухкава.
Сглобяването на тортата е лесно. Нареждате първи блат и сиропирайте с карамеловия сироп. След това намазвате с тънък слой крем. Поставяте и горния блат, сиропирате и покривате с останалия крем. Декорацията е ваш избор. Успешно тортоправене :) :) :)
Да ви е сладко!

8 март 2011 г.

ЧЕСТИТ ОСМИ МАРТ

Мили дами бъдете винаги усмихнати,
нежни и всеотдайни.
Да сте мили и любящи
и винаги да осавате приятно загадъчни,
по-малко далечни и надостъпни,
за да откриват във Вас всеки ден
по нещо малко,приятно и ново
вашите любими същества,
за да имате причини всеки ден
да бъдете преоткривани
и обичани отново и отново!
Весел празник!

7 март 2011 г.

Кифлички с халва

Идеята за тези кифлички дойде от вчерашния празник - Сирни заговезни. Тъй като в къщи всеки купи халва и ни дойде в повече, реших да измисля нещо и така ето ги хубавите и меки кифлички.
Няма точна рецепта, а просо идея, която ще споделя с вас. Използвах  тестото за рулцата с пудинг и завъртях кифличките като напълних с кафява халва.
Тази е халва е мекичка и много ароматна, а като се затопли при печенето се разтопи и предаде страхотен аромат на кифличките.
Оформих по два начина - като обикновенни кифлички и като раираните. На мен лично повече ми допаднаха в първия вариант като обикновенни кифлички. Дано и на вас да ви хареса моето предложение за един различен десерт.
 Добър апетит!

5 март 2011 г.

Запеканка с чушки на Жужа


Тази запеканка я кръстих така защото ми я подшушна една приятелка която се казва Живка, галено си я наричам Жужа. Много и благодаря за вкусната и лесна за изпълнения идея. Освен това е и диетична, точно като за мен :)

Продукти:
около 20-25 печени чушки
2-3 скилидки чесън
2 кренвирша / при мен пилешки /
4 яйца
200 гр. сирене
1 к.ч. прясно мляко
магданоз
шарена сол

Приготвяне:
Наредете на дъното на тавата чушките като между тях поставите нарязани на ситно скилидките чесън. може да посолите леко чушките.
Нарежете на колелца кренвиршите и ги наредете върху чушките.

Отделно разбийте яйцата, прясното мляко, сиренето и добавете накълцания на ситно магданоз и шарената сол.

С така приготвената смес залейте запеканката.

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса на средна степен до готовност.

Бързо, лесно и много вкусно!
Добър апетит!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...